Muffiny z granatem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie w przygotowaniu, dlatego jeśli spodziewacie się nagłych gości to te muffiny będą idealne. Słodycz ciasta i ziaren granata, przełamana sokiem z cytryny.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka maślanki
    - 1 jajko
    - sok z 1/2 cytryny
    - cukier waniliowy
    - 4 łyżki cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 granat

    KREM
    - 250g mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - garść ziaren granata do ozdoby

Muffiny z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać trzepaczką, gdy składniki się połączą to dodać wszystkie składniki suche. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna granata i wymieszać.

    2. Foremki silikonowe napełnić ciastem (2/3 foremki). Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    KREM
    1. Mascarpone i cukier puder umieścić w misce robota. Wymieszać, następnie dodać sok z cytryny i zamieszać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.

    2. Ostudzone muffiny ozdobić kremem i posypać granatem.

Komentarze

Podobne przepisy