Delikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
-200 g mąki
-200 g cukru
-1 dojrzały banan
-100 g masła
-200 ml mleka
-3 jajka
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-5-8 dag suszonych moreli
-5-8 dag orzechów laskowych
-50 g cukry pudru do dekoracji
Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem.
Komentarze