Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g mąki
    -200 g cukru
    -1 dojrzały banan
    -100 g masła
    -200 ml mleka
    -3 jajka
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju
    -szczypta soli
    -5-8 dag suszonych moreli
    -5-8 dag orzechów laskowych
    -50 g cukry pudru do dekoracji

Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy