Mufinki z czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i lekkie mufinki z czarnymi porzeczkami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    pół szklanki cukru białego
    pół szklanki cukru brązowego
    1-2 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki rozpuszczonego masła
    2 duże jajka
    1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
    2 szklanki czarnych porzeczek

Mufinki z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj lekko jajka z cukrami, dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
    Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
    Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
    Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
    Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
    Piecz w 220 stopniach przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
    Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy