MULE W BIAŁYM WINIE

0 (0 ocen)

  • 20 min

romantyczne danie

  • 20 min

Składniki:

  • 500 gram małż świeżych
    250 ml białego wina wytrawnego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki smietany kremówki
    1 cebula
    50 gram masła
    1 łyżka octu winneggo
    duża garść pietruszki zielonej posiekanej
    sól
    pieprz

Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mule 1. Mule płuczemy pod bierząca wodą , czyścimy z zanieczyszczeń ... otwarte muszle wyrzucamy gdyż są nie swieże - oczywiście świeże małże ... mrożone są już otwarte :)
  • mule 2. drobno kroimy cebulę i smażymy na rozpuszczonym maśle , do lekko brązowej cebuli dodajemy wino oraz ocet winny gdy wywar zacznie wrzeć dodajemy małże , dodajemy sól i peprz do smaku .
  • mule 3. Smażymy przez 5 minut ... dodajemy mleko oraz pietruszkę gotujemy az małże sie otworzą około 10 minut ... te nie otwarte wyrzucamy ... na koniec dodajemy smietanę
    Podajemy np. z bagietką
  • mule 4. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy