1.Margarynę, zimną wodę, kakao i cukier zagotować w garnku do rozpuszczenia i połączenia składników, przelać do miski i ostudzić. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać pianę ubitą z białek i wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier puder, ustawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło lub margarynę, następnie kakao i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie doprowadzać do wrzenia.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami włoskimi.
Komentarze