Murzynek

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto szybkie i łatwe do przygotowania

  • 50 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanka mleka
    4 łyżki kakao
    2 i 1/2 szklanki mąki
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mlekiem, cukrem i kakaem gotować na małym płomieniu przez 10 minut później odlewamy pół szklanki masy (to będzie nasza polewa) Gdy masa będzie zimna dodać żółtka przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec prze 40 minut w temperaturze 180 stopni

Porady

po wyjęciu ciasta z piekarnika można je po nakłuwać patyczkiem do szaszłyków w ten sposób polewa wpłynie do środka i ciasto będzie dłużej świeże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy