Murzynek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moje ulubione ciasto

  • 20 min

Składniki:

  • 1kostka masła lun 200g margaryny
    5 jaj
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 szklanki mąki pszennej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    1 szklanka letniego mleka
    1 szklanka cukru
    3-4 łyżki kakao

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać dalej.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać część mąki wymieszaną z proszkiem do masy i miksować dalej. Następnie dodawać na przemian pozostałą mąkę i mleko, ciasto musi być gęste nie może się lać. Na końcu dodać kakao i utrzeć.
  • 3. Powstałą masę przelać do brytfanny i piec około 80 - 90 min w 180 stopniach. Ciasto można udekorować polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy