Murzynek gryczany z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepszy bezglutenowy i bezjajeczny murzynek, jaki jadłam i upiekłam. Ma delikatny aromat kaszy gryczanej, pięknie wyrósł i z dnia na dzień był coraz smaczniejszy. Miałam nawet plan, aby polać ciasto czekoladą, ale nie wytrzymałam, pokroiłam i zjadłam bez żadnych dodatków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
    • 2 szklanki mąki gryczanej, u mnie pełnoziarnista
    • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 2 łyżki mielonych nasion lnu / 1/2 szklanki wody lub 2 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka sody

Murzynek gryczany z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mielony len zalać wodą, po czym zmiksować dodając olej i cukier.
    • Wszystkie suche składniki połączyć i przemieszać z mokrymi dodając jogurt i cukinię.
    • Powstanie dość gęste ciasto, które wylać do małej, okrągłej tortownicy.
    • Piec w 180 st.C przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy