Murzynek Honoraty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Murzynek to jedno tych ciast, które zawsze się uda. W moim domu bardzo często się go robiło i robi nadal. Ciasto to sprawdzi się do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie rodzinne. Dzieciaki też polubią ten wypiek. Unikatowe jest również dodanie do tego klasycznego murzynka powideł i czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 44o g mąki(2 szklanki)
    200 g masła
    100 g czekolady mlecznej
    100 ml wody
    50 g cukru
    20 g kakao(2 łyżki)
    20 g powideł(2 łyżki)
    15 g cukru waniliowego
    10 g proszku do pieczenia(ok. 2 łyżeczek)
    4 jajka

Murzynek honoraty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy