Murzynkowy piernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego murzynka, bądź piernika. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a efekt jest zachwycający!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    ok. 150 g. dżemu z czarnej porzeczki/ malinowego/ truskawkowego
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki
    pół szklanki oleju
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (ewentualnie cynamonu)
    1 łyżeczka kakao
    Masa:
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    330 g. śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru

Murzynkowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozpoczynamy od zmiksowania jajek z cukrem. Następnie dodajemy dżem i pozostałe składniki ciasta. Wymieszane ciasto wylewamy na małą blachę (tortownicę) wyłożoną pergaminem. Wkładamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Studzimy, by móc nałożyć krem.

  • 2. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w mleku lub wodzie, aby napęczniała. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy ją podgrzewając na kuchence ciągle mieszając. Następnie ubijamy zimną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Gdy zostanie ubita dolewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto. Ciasto można udekorować według uznania.

Porady

Aby przygotowanie ciasta zajęło mniej czasu można wymieszać jednocześnie wszystkie składniki ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy