Murzynkowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozpoczynamy od zmiksowania jajek z cukrem. Następnie dodajemy dżem i pozostałe składniki ciasta. Wymieszane ciasto wylewamy na małą blachę (tortownicę) wyłożoną pergaminem. Wkładamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Studzimy, by móc nałożyć krem.
2.Przygotowanie kremu rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w mleku lub wodzie, aby napęczniała. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy ją podgrzewając na kuchence ciągle mieszając. Następnie ubijamy zimną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Gdy zostanie ubita dolewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto. Ciasto można udekorować według uznania.
Porady
Aby przygotowanie ciasta zajęło mniej czasu można wymieszać jednocześnie wszystkie składniki ciasta.
Komentarze