Mus czekoladowo-korzenny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam, świąteczny deser czekoladowy o przyjemnym, korzennym smaku.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka przyprawy korzennej
    100 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietanki 30%
    szczypta soli

Mus czekoladowo-korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, przyprawę, dokładnie łączymy i lekko ostudzamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowy mus przekładamy do salaterek, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy