Mus czekoladowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

Mus odkryłam robiąc nadzienie do czekoladek. Jest delikatne i bardzo pomarańczowe z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 350 ml śmietany kremówki 30%
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    sok z 1 pomarańczy

Mus czekoladowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Do lekko
    podgrzanej śmietany wrzucamy rozdrobnioną czekoladę i razem gotujemy,
    aż czekolada całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz sok z wyciśniętej
    pomarańczy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do
    wystygnięcia. Jeśli nie odpowiada nam konsystencja możemy zmiksować
    blenderem.

Porady

podajemy z bitą śmietaną, ewentualnie dekoracjami według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy