Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do Europy ziarna kakaowe, zostały przywiezione z Ameryki przez hiszpańskich konkwistadorów w XVI wieku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żółtka: 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 50 gramów
    - czekolada (gorzka dobrej jakości): 120 gramów
    - koniak: 1 łyżka
    - śmietana (30-36%): 180 mililitrów
    - śmietana (30-36% do dekoracji): 30 mililitrów

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • 2. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z jajkiem i cukrem na gęsty krem.
  • 3. Cały czas ubijając jajka, dodajemy czekoladę roztopioną i koniak nadal mieszając. Odstawiamy jak będą składniki dobrze polączone. Zostawiamy łyżeczkę płynnej czekolady do dekoracji.
  • 4. Ubijamy śmietanę, odkładamy do dekoracji. Pozostałą część łączymy delikatnie z kremem.
  • 5. Napełniamy pucharki. Odstawiamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy