Mus czekoladowy z bezami i orzechami

0 (0 ocen)

Idealny dla czekoladoholików.

Składniki:

  • 6 jajek
    60g masła
    200g gorzkiej czekolady
    60g cukru pudru
    bezy (ok. 20g)
    orzechy

Mus czekoladowy z bezami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie rozkruszyć bezy i ułożyć na dnie salaterek. Kiedy czekolada będzie zupełnie roztopiona, dodać masło, ma się ono roztopić i zmieszać z czekoladą. Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawać po trochu cukier puder, cały czas ubijając. Do czekolady z roztopionym masłem dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Masę czekoladową powoli, najlepiej po jednej łyżce dodać do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć mus do salaterek, posypać posiekanymi orzechami i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy