Mus czekoladowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam zrobić w sezonie malinowym. Kwaśne maliny przełamują słodycz musu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żelka malinowa:
    - 1 szklanka malin
    - 1 galaretka o smaku malinowym

    Mus czekoladowy:
    - 100g białej czekolady
    - 1 łyżka cukru
    - 2 jajka

Mus czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelka malinowa: Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Gotową żelkę nakładamy do słoiczków i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  • 2. Mus czekoladowy: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, biały krem. Ubijamy białka na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę troszkę przestudzoną ale płynną mieszamy z utartymi żółtkami. Następnie masę łączymy z białkami. Do słoiczków nakładamy mus czekoladowy. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy