Mus drobiowo-warzywny.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka ok. 250 g
    4 średnie marchewki
    puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
    1 kostka rosołowa drobiowa
    2 duże łyżki żelatyny
    natka pietruszki ( u mnie mrożona)
    pieprz, sól, kucharek do smaku

Mus drobiowo-warzywny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus w foremkach 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
    Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
    Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
    Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.
    Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy