Mus dyniowy w słoiczkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy mus dyniowy idealny do dań wytrawnych oraz słodkich.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg obranej dyni hokkaido
    łyżeczka soli morskiej
    2 litry wody

Mus dyniowy w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynię kroimy w kawałki. Lekko solimy. Wlewamy wodę.
  • dynia 2. Prażymy pod przykryciem, aż woda odparuje, a dynia zacznie się rozpadać.
  • mus 3. Dynię miksujemy blenderem na gładki mus. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Od razu wstawiamy do piecyka nagrzanego do 120° - 130°C pasteryzujemy 20-30 minut.

    Po ostudzeniu przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.

    Musu możemy używać jako bazę do zup i sosów oraz słodki deserów i wypieków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy