Mus jabłkowo cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne jabłuszka w postaci musu do słoików z dodatkiem cytryny. Można je wykorzystać do ciast, deserów, naleśników.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg jabłek o smaku kwaskowym
    1 duża cytryna
    ½ szklanki cukru(pojemność szklanki 250 ml)

Mus jabłkowo cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cytrynę wyszorować, osuszyć. Do garnka o podwójnym dnie przełożyć pokrojone jabłka, podlać niewielką ilością wody – około ½ szklanki. Dodać startą skórkę z cytryny oraz miąższ bez pestek. Całość zagotować i smażyć na małym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, dodać cukier, wymieszać, smażyć krótko do całkowitego połączenia się cukru z jabłkami. Potem całość zmiksować i przełożyć do wyparzonych słoików(małych). Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

1. do musu można dodać rozgotowane obierki z jabłek i razem zmiksować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy