Mus pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Efektowny deser na zimno

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 pomarańczy
    3 łyżeczki żelatyny
    4 żółtka
    5-7 łyżek cukru pudru
    250 ml gęstej śmietany 36%
    kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

Mus pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abyśmy otrzymali ze skórek "miseczki". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy, że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu, jednak musimy pamiętać, że zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy