Mus truskawkowo - jagodowy

0 (0 ocen)

Łatwy w przygotowaniu, a jakże pyszny i efektowny

Składniki:

  • 50 dkg truskawek, 1/2 szklanki jagód, łyżka soku z cytryny, 3 białka, 4 łyżki cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 1.2 szklanki śmietanki kremówki, 50 ml białego wytrawnego wina

Mus truskawkowo - jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce oczyścić, umyć, osączyć i zmiksować. Z białek i połowy cukru pudru ubić sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać ze zmiksowanymi owocami, pod koniec wlać wino i sok z cytryny, a potem delikatnie dodać ubitą pianę. Mus przełożyć do szklanej salaterki i przełożyć do lodówki.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną sporządzoną z kremówki i resztą cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy