Mus z jabłuszek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jesienią jabłka mają wspaniały smak. Nie potrzebują żadnych dodatków prócz odrobiny cynamonu by zyskały nowy wymiar. Postanowiłam go zatrzymać na dłużej w słoikach by cieszyć się nim w zimowe wieczory.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - jabłka
    - cynamon
    - woda

Mus z jabłuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki po czym przekładamy do garnka. Całość podlewamy odrobiną wody aby jabłuszka się nie przypaliły. Często mieszamy.
  • Konsystencja jabłuszek 2. Gdy zobaczymy, że część jabłek już zmiękła dodajemy cynamon i gotujemy dalej aż do momentu, gdy owoce zupełnie stracą swój poprzedni kształt. Będzie to trwało ok 1h.
  • 3. Przekładamy mus do słoików, szczelnie zamykamy i stawiamy na nakrętce naczynia.

Porady

* Mus można wykorzystać jako masę do pysznego owsianego jabłecznika, na który przepis niedługo umieszczę * Świetnie smakuje z makaronem, białym serem i jogurtem w słodkiej wersji obiadowej lub wraz z owsianką na śniadanie (przepis niebawem) * Choć najlepiej smakuje sam prosto ze słoiczka ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy