Mus z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Deser, na który natrafiłem przypadkiem, przeglądając prawie trzydziestoletni poradnik kulinarny. Jak zawsze postanowiłem wykonać ten deser "po swojemu"

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kasza manna- pół szklanki
    mleko- 1,5 szklanki
    białko z dwóch jaj
    dżem owocowy- 2 łyżki
    żelatyna w proszku- 1 płaska łyżka
    cukier- 1 łyżka

Mus z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Kaszę wsypujemy do gorącego mleka z cukrem. Gotujemy około 2 minut. Do ostudzonej kaszy dodajemy 2 łyżki ulubionego dżemu, płynną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami.

    Porcjujemy do szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki na około 50 minut

Porady

Aby uzyskać bardziej mleczny smak, do mleka można dodać około 4 łyżek śmietanki kremówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy