Mus z rabarbaru w formie deseru

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki i łatwy do wykonania deser.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g rabarbaru
    50g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    około 60g biszkoptów
    200 ml mleka
    śnieżka - bita śmietana w proszku
    kolorowe wiórki do dekoracji

Mus z rabarbaru w formie deseru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Zagotować i trzymać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-12 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Mleko wlać do wysokiego naczynia , wyspać śnieżkę i ubić na sztywno, włożyć do lodówki, aby się schłodziło.
    Przygotować pucharki lub szerokie szklanki, na dno pokruszyć biszkopty, następnie nakładać łyżką mus z rabarbaru. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać kolorowymi wiórkami w ramach dekoracji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy