Mus z twarogowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam maliny, ich smak i aromat doceniają najlepsi kucharze na świecie - ja proponuje przygotować smakowity deser właśnie na bazie malin.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus:
    250 g świeżych lub mrożonych malin
    50 g cukru
    1 szklanka śmietanki 30%
    1-2 łyżki miodu
    pół łyżeczki cynamonu


    Kluski:
    150 g twarogu
    2-3 łyżki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka kaszy mannej
    1 łyżeczka cukru

    Do dekoracji:
    listki mięty
    mielony cynamon
    parę sztuk malin

Mus z twarogowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śmietankę zbij mikserem. Po uzyskaniu objętości dodaj miód i jeszcze ubijaj przez kilka minut.
    Dodaj malinę wcześniej przetartą z cukrem, cynamon i ponownie zmiksuj aby połączyć składniki.
    2 Kluski: wszystkie składniki połącz i zamieść ciasto. W garnku zagotuj wodę. Posól. Dwoma łyżkami uformuj kluseczki i wrzuć do wrzącej wody. Zmniejsz ogień. Gdy kluseczki wypłyną na wodę możesz je wyciągnąć.
    3. Do głebszego talerza wlej mus, wyłóż parę kluseczek i udekoruj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy