Muślinowa zupa z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo lubię tą zupę. Poprawia humor smakiem i kolorem

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zielony groszek (może być mrożony): 300 gramów
    - bulion warzywny (może być z kostki): 4 szklanki
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - tabasco (niekoniecznie): 1 szczypta
    - żółtko: 2 sztuki
    - słodka śmietanka 18%: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta

Muślinowa zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek (mrożony lekko rozmrozić) podsmażyć na maśle. Zalać 4 szklankami bulionu.
  • 2. Dodać zioła prowansalskie i gotować ok. 10 minut. Zmiksować.
  • 3. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie tabasco.
  • 4. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do garnka, mocno podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy