Muszelki z ricottą i szynką parmeńską w sosie bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite, bardzo szybkie i proste danie, które zadowoli nawet bardzo wymagających smakoszy. Delikatny smak kremowego sosu bazyliowego na pewno znajdzie wielu swoich wielbicieli:)!

  • 20 min

Składniki:

  • 300g makaronu małe muszelki
    100g szynki parmeńskiej
    100g mrożonego zielonego groszku
    1 opakowanie (ok. 250g) serka ricotta
    1 opakowanie ( 100g) serka topionego śmietankowego
    2 łyżki oleju
    5 świeżych liści bazylii.

Muszelki z ricottą i szynką parmeńską w sosie bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron muszelki z odrobiną soli. W tym samym czasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską. Po chwili dodajemy mrożony groszek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gotowy makaron dodajemy do szynki i groszku. Następnie dodania dodajemy oba serki i pokrojono drobną świeżą bazylię. Całość mieszamy aż do połączenia. I gotowe.

Porady

Koniecznie wykorzystaj świeżą bazylię. Suszona nie da tak intensywnego smaku sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy