Muszle z krewetkami, avocado i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Pracochłonne danie, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania... Zamiast muszli, możemy użyć foremek do babeczek...

  • Średni

Składniki:

  • - masło (zimne, posiekane na kawałeczki): 60 gramów
    - mąka: 120 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - krewetki: 12 sztuk
    - czosnek: 2 sztuki
    - avocado: 1 sztuka
    - truskawki: 100 gramów
    - słodko-pikantny sos chili: 4 łyżki
    - rukola: 25 gramów

Muszle z krewetkami, avocado i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle z truskawkami, krewetkami i avocado 1. Z małsa mąki i żółtka oraz odrobiny soli zagniatamy szybko ciasto i wkładamy owinięte w folię na godzinę do lodówki. Następnie wyjmujemy , rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i oblepiamy nim duże muszle owinięte folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 20 minut do uzyskania złotego. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i zdejmujemy ostrożnie z muszli, studzimy.
  • 2. Krewetki mieszamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie smażymy krótko na dobrze rozgrzanym oleju.
  • 3. Avocado obiermy i kroimy w półpasterki. Truskawki kroimy na pół.
  • muszle z truskawkami, avocado i krewetkami 4. W muszlach układamy rukolę, avocado, truskawki i krewetki, polewamy słodko-pikantnym sosem chili. Podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy