Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Ricotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii. Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka.

Składniki:

  • 25 muszli makaronowych kolorowych
    250 g ricotty
    10 dużych suszonych pomidorów z oleju
    1 mała cebula
    1 żółtko
    sól,pieprz
    starty ser żółty
    masło do posmarowania formy

Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaronowe muszle ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Ricottę przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz cebulę. Cebulę można dać surową lub też zeszkloną na patelni - jak kto lubi. Dodać żółtko oraz garść startego żółtego sera. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (18x25) wysmarować masłem. Makaronowe muszle nadziać farszem z ricotty i suszonych pomidorów. Ułożyć w naczyniu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy