Musztarda fińska

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis na domową, intensywną, ostrą i lekko sodką w smaku musztardę z białej gorczycy z dodatkiem fińskiego cukru brzozowego. Doskonała do kanapek, wędlin i mięs.

  • 10 min

Składniki:

  • - 175 g białej gorczycy
    - 350 ml gorącej wody
    - 150 ml octu jabłkowego
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 4 - 5 łyżeczek cukru brzozowego
    - 1 łyżeczka kurkumy

Musztarda fińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorczycę przekładamy do naczynia i zalewamy ją 150 ml octu jabłkowego i 200 ml gorącej wody. Odstawiamy na noc.

  • 2. Drugiego dnia do naczynia dolewamy 150 do 200 ml gorącej wody, dodajemy cukier brzozowy, sól, kurkumę i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    Musztardę przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy