Przepis na domową, intensywną, ostrą i lekko sodką w smaku musztardę z białej gorczycy z dodatkiem fińskiego cukru brzozowego. Doskonała do kanapek, wędlin i mięs.
10 min
Składniki:
- 175 g białej gorczycy
- 350 ml gorącej wody
- 150 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 - 5 łyżeczek cukru brzozowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Musztarda fińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorczycę przekładamy do naczynia i zalewamy ją 150 ml octu jabłkowego i 200 ml gorącej wody. Odstawiamy na noc.
2.Drugiego dnia do naczynia dolewamy 150 do 200 ml gorącej wody, dodajemy cukier brzozowy, sól, kurkumę i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.
Musztardę przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Komentarze