Myszka Miki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszą czynnością jest dekoracja tortu - to sama przyjemność

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto jasne: 9 jajek, szklanka cukru zwykłego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa: 1l kremówki, pół szklanki pudru, 2 smietany śnieżki, 100g kokosu, olejek waniliowy, 2 łyżki żelatyny

Myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jasne: Ubijamy jak na biszkopt i pieczemy w dużej tortownicy jeden placek, przez 30 minu. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 placki.
    Kremówkę chłodzimy i ubijamy z pudrem i śnieżkami, dodając kilka kropli olejku do smaku. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i czekamy aż spęcznieje. Rozpuszczamy na ogniu i chłodna wlewamy do kremówki. Do 3/4 masy dodajemy wiórka. Blaty biszkopta nasączamy herbatą wykładamy masę, drugiego biszkopta, masę i trzeciego biszkopta. Na wierch wykładamy kremówkę bez wiórek.
    Dekoracja: 2 paczki mmsów, 2 torebki czekoladowej polewy,
    Roztapiamy w gorącej wodzie polewę i robimy napisy i kontur myszki miki, natomiast boki, dekorujemy mmsami

Komentarze

Podobne przepisy