Piętrząca się góra tysięcy złocistych drobin, przeplatanych gdzieniegdzie rubinową czerwienią… Mogłoby się wydawać, że to skarbiec smoka pełen klejnotów…
40 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka kostek sera feta
trzy grube paski sera żółtego
1/2 cebuli pokrojonej w piórka
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (pozostawić 2-4 paski)
1/2 paczki ziół prowansalskich
łyżka mielonego chili
2 ząbki czosnku
sól
2 woreczki ryżu
1 łyżka curry
Na bogato, czyli kurczak nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić z błon, opłukać i naciąć wzdłuż tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki włożyć paski papryki, kilka piórek cebuli, żółty ser, ząbek czosnku i kilka kostek sera feta. Tak przygotowane kieszonki okręcić białą nicią, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć piersi na złoto z każdej strony. Kurczaka smażyć ok. 15 minut. Po usmażeniu ściągnąć z mięsa nici.
W międzyczasie przygotować ryż (ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany i odcedzony ryż wrzucić do garnka, dodać łyżkę oleju, curry, pokrojoną w kostkę paprykę i piórka cebuli. Lekko przesmażyć.
Komentarze