Na bogato, czyli kurczak nadziany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piętrząca się góra tysięcy złocistych drobin, przeplatanych gdzieniegdzie rubinową czerwienią… Mogłoby się wydawać, że to skarbiec smoka pełen klejnotów…

  • 40 min

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
    kilka kostek sera feta
    trzy grube paski sera żółtego
    1/2 cebuli pokrojonej w piórka
    1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (pozostawić 2-4 paski)
    1/2 paczki ziół prowansalskich
    łyżka mielonego chili
    2 ząbki czosnku
    sól
    2 woreczki ryżu
    1 łyżka curry

Na bogato, czyli kurczak nadziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić z błon, opłukać i naciąć wzdłuż tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki włożyć paski papryki, kilka piórek cebuli, żółty ser, ząbek czosnku i kilka kostek sera feta. Tak przygotowane kieszonki okręcić białą nicią, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć piersi na złoto z każdej strony. Kurczaka smażyć ok. 15 minut. Po usmażeniu ściągnąć z mięsa nici.
    W międzyczasie przygotować ryż (ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany i odcedzony ryż wrzucić do garnka, dodać łyżkę oleju, curry, pokrojoną w kostkę paprykę i piórka cebuli. Lekko przesmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy