Na karpatce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pycha:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto karpatkowe:
    70g margaryny
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki mąki

    Masa karpatkowa:
    1 opakowanie kremu karpatka
    Mleko i masło potrzebne do przygotowania kremu karpatka – ilość zależna od producenta

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka o smaku wiśniowym

    Dodatkowo:
    150g konfitury wiśniowej
    Ok. 20 sztuk herbatników – do wyłożenia ciasta

Na karpatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Zagotować wodę z posiekaną margaryną. Gdy margaryna całkiem się rozpuści wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając. Zaparzać ciasto ok. 1 minuty. Zimne utrzeć z 2 dużymi jajkami. Przełożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 – 15 minut. Na zimnym cieście rozsmarować krem karpatka, ułożyć ciasno obok siebie herbatniki, które należy posmarować konfiturą. Na wierzch warstwa śmietanowa. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
  • 2. Masa karpatkowa: Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy