Na szybko morele na dżemie w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na szybko ciasto francuskie na pyszny deser (zawsze mam w zapasie rolkę ciasta francuskiego lub zamrożonego), dodatki dajemy jakie lubimy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 rolka, dżem 250 g, morele 4 sztuki większe, cukier puder - ile potrzeba

Na szybko morele na dżemie w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • morele na dżemie w cieście francuskim 1. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze do pieczenia, ciasto podzielić na osiem kawałków.

    Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć łyżkę dżemu (jaki się lubi) śliwkowo-jabłkowego (mój domowy).

    Na dżemie położyć połowę moreli bez pestki skórką do dołu, rogi ciasta nałożyć do środka na morelę, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie.
  • morele na dżemie w cieście francuskim 2. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy