naan نان...

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

..naan,نان नान, płaski chlebek drożdżowy z białej mąki pochodzi z Azji środkowej,

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
    100 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka drożdży instant (czasem daję zwykłe ale to tak na oko wykruszę)
    1 łyżeczka miodu
    1 plaska łyżeczka soli
    2 łyżki ghee (jak nie mam dodaję oleju)
    2 łyżki jogurtu naturalnego

Naan نان... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w misce mieszamy wszystkie składniki, wodę dolewamy powoli bo czasem nie potrzeba całej, zagniatamy dość miękkie ciasto.
  • 2. Dzielimy na ok 6 części formujemy z nich kulki, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
  • 3. Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (ja robię to w ręku) jeśli chcemy posypujemy czarnuszką przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na 10 minut.
  • 4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą u mnie na fuul 250°C. Przekładamy chlebki na blachę oprószoną mąką i pieczemy ok 10 minut, chlebki nie mogą być za bardzo spieczone bo będą twarde.

Porady

Ja czasem robię z podwójnej porcji i gorące wkładam do woreczka lub zawijam w ściereczkę i mam na drugi dzień...

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Komentarze

Podobne przepisy