Nachos

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka i smaczna przekąska na imprezę, można podawać ją z różnymi sosami, na ostro, słodko czy słodko-kwaśno. Ja najbardziej lubię na ostro z ostrym sosem pomidorowym :)

  • 30 min

Składniki:

  • 60 g mąki kukurydzianej
    40 g mąki pszennej
    50 ml gorącej wody
    sól
    1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka oregano

Nachos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki. Następnie dodajemy oregano, paprykę oraz niewielką ilość soli, mieszamy dokładnie. Dolewamy wody i łączymy masę ręką, jeśli składniki nie połączą się, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat i zagniatamy przez chwilę aż stanie się gładkie.
  • 2. Obsypujemy blat mąką, spłaszczamy kulę i rozwałkowujemy ją dość cienko. Wycinamy trójkąty, kładziemy je na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż staną się chrupkie.

Porady

Jeśli lubisz ostre potrawy dodaj jeszcze łyżeczkę ostrej czerwonej papryki do ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy