Nadziane kluskowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielimy na gładko, dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę, posiekany koperek. Szybko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie wyrabiamy długo, jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk to podsypujemy jeszcze mąką. Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i formujemy rulon a następnie odcinamy kawałeczki ok 5 cm. Rozpłaszczamy w dłoni tworząc krążek i na jego środek kładziemy łyżeczkę pieczarek.
2.Zlepiamy i tworzymy spłaszczony placuszek. Gotowe placuszki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż do momentu wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy je 2 min.
3.Podajemy posypane koperkiem i omaszczone masłem.
Porady
Danie możemy podać z dowolnym sosem lub możemy je podsmażyć na rumiano.
Komentarze