Nadziane rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetny przepis i łatwy do zrobienia.Mimo ,że ciasto drożdżowe to sposób przygotowania nie wymaga siły fizycznej do jego wyrobienia ;)

  • 60 min

Składniki:


  • ½ kg Mąki Pszennej
    1 margaryna
    1 łyżka cukru
    ½ łyżeczki soli
    Jajko
    5 dag drożdży
    Cukier waniliowy
    ½ szkl. Mleka 3,2%
    Powidła, krem czekoladowy,owoce

Nadziane rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Margarynę rozpuszczamy i lekko chłodzimy. Mąkę,sól,jajko,cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże,wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.Wkładamy do zimnej wody na 30 minut. Ciasto powinno wypłynąć.Wyciągamy i wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione kiedy odchodzi od dłoni. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy tak by powstało koło,a następnie kroimy na 12 trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem lub płatkami czekolady. Piec ok. 30 min na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy