Nadziane rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Margarynę rozpuszczamy i lekko chłodzimy. Mąkę,sól,jajko,cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże,wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.Wkładamy do zimnej wody na 30 minut. Ciasto powinno wypłynąć.Wyciągamy i wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione kiedy odchodzi od dłoni. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy tak by powstało koło,a następnie kroimy na 12 trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem lub płatkami czekolady. Piec ok. 30 min na złoty kolor.
Komentarze