Nadziewana czerwona cebula

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników tego warzywa;)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże czerwone cebule
    2 łyżki czerwonej fasoli
    2 łyżki soczewicy
    2 łyżeczki zielonej ciecierzycy
    4 plasterki żółtego sera
    Żółtko
    100 ml bulionu warzywnego
    Przyprawy (sól, oregano, pieprz, gałka muszkatołowa)

Nadziewana czerwona cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą, zostawiamy na noc, następnie wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  • 2. Cebulę obieramy, blanszujemy, ścinamy wierzch, wydrążamy środek (zostawiamy 2 zewnętrzne warstwy).
  • 3. Soczewice, fasolę i ciecierzyce mieszamy z pokrojonym żółtym serem, wydrążonym miąższem oraz żółtkiem, doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy cebule, układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy 20 min. w 160 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy