Nadziewana pierś w orientalnej nucie

0 (0 ocen)

Zapach i smak wspaniały,polecam:)

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    1 pojedyncza pierś z kurczaka-150-200g
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta mielonego kardamonu
    1/2 łyżeczki przyprawy kebab
    1/2 łyżeczki soli
    2 suszone pomidory
    1 łyżka oliwy od pomidorów
    30 g sera feta
    1 duża gałązka natki pietruszki
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    2 szklanki oleju do smażenia

Nadziewana pierś w orientalnej nucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Mięso umyć, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Naciąć kieszonkę. W miseczce wymieszać cynamon z kardamonem, kebab i sól. Mieszanką natrzeć mięso ( wewnątrz kieszonki także). Pomidory drobno pokroić, przełożyć do miski. Fetę drobno pokroić i dodać do pomidorów. Natkę drobno poszatkować i połączyć z resztą farszu. Dodać oliwę z pomidorów i wszystko dokładnie wymieszać.
  • nadziana kieszonka piersi z kurczaka 2. Farszem napełnić kieszonkę -obficie ( ja zużyłam cały farsz). Spiąć mięso wykałaczkami i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać olej. Na talerzu roztrzepać jajko. Mięso obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartek. Kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron ładny brązowy kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku i dać mięsu 5 minut odpocząć aby soki się uspokoiły. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy