Nadziewana plecionka

0 (0 ocen)

  • 60 min

To taka moja alternatywa dla pizzy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    ok.350ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    1płaska łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    50 g roztopionego masła
    1jajo


    Farsz:
    300 g mielonego mięsa
    2 cebule drobno pokrojone
    2 papryki
    400 g pieczarek
    150 g sera żółtego pokrojonego w słupki
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    olej





Nadziewana plecionka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób wykonania 1. Ciasto:
    Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szkl. mleka, do tego pokruszyć drożdże, dodać cukier, zbierając z boków mąkę zarobić zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.

    Farsz:
    Na patelni rozgrzać 3łyżki oleju, podsmażyć cebule, następnie dodać mięso usmażyć. Do mięsa dodać pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki), na koniec paprykę, smażyć do wyparowania całej wody. Całość wystudzić, dodać ser, bułkę tartą, doprawić przyprawami. Ciasto podzielić na dwie równe części, uformować owal. Całość wykonania pokazana jest za pomocą zdjęć. Plecionki przed włożeniem do pieca należy posmarować roztrzepanym jajem, piec ok. 50min w 180*C.

    Można podawać z czerwonym barszczem SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy