Nadziewane awokado

0 (0 ocen)

To wytrawny, szybki deser. Zestawienie smaku awokado, banana i śmietanki. Szczególnie zyskał uznanie dzieci, które uwielbiają ubitą śmietankę pod każdą postaciom :)

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 owoce awokado,
    • 1 banan,
    • 250 ml śmietanki 30 %,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • Cukier puder do smaku ( około1 łyżka)
    • Sok w ½ cytryny,
    • 3 kostki czekolady, truskawki oraz melisa do dekoracji

Nadziewane awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestki i wydrążamy miąższ Kroimy na mniejsze części. Miksujemy razem z obranym i pokrojonym bananem na gładką masę. Dokładamy sok z cytryny.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku (1 łyżka), wcześniej przygotowany mus. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Starannie miksujemy.

    Gdy krem zaczyna tężeć przekładamy go do worka cukierniczego i wyciskamy zapełniając środek awokado oraz wykonując dekoracyjny wierzch. Deser wstawiamy na około minimum 15 minut do chłodu.

    Aby nasz deser atrakcyjnie się prezentował dekorujemy go dodatkowo starta czekoladą, truskawkami oraz melisą.

Komentarze

Podobne przepisy