Nadziewane brzoskwinie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Efektowna sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 dużych brzoskwiń
    200 g szynki wieprzowej (surowej)
    80 ml oliwy z oliwek
    4 łyżki soku z cytryny
    1/2 białej części pora
    1 ząbek czosnku
    2 szklanki ugotowanego ryżu
    50 g czarnych oliwek
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Nadziewane brzoskwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewane brzoskwinie 1. Szynkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy.
    Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy z pozostałym sokiem.
    Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy