Nadziewane drożdżowe warkocze

0 (0 ocen)

Pyszne, miękkie, aromatyczne drożdżówki

Składniki:

  • 300 g mąki
    1/4 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki wrzącej wody
    80 g śmietany 18%
    20 g drożdży
    1 małe jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    300 g jagód ( u mnie truskawki i maliny)
    3 łyżki cukru
    1 mały budyń waniliowy

Nadziewane drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza z drożdżami 1. Kaszę wymieszać ze śmietaną i zalać wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać pokruszone drożdże i cukier. Zostawić na 15 minut.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, kaszę z drożdżami, sól i cukier waniliowy. W trakcie wyrabiania dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Nadzienie 3. Do owoców wsypać cukier i zmiksować blenderem. 3 - 4 łyżki musu odłożyć do miseczki a resztę zagotować. Budyń wsypać do miseczki z musem, wymieszać dodać do gotujących się owoców i energicznie mieszając zagotować.
  • Ciasto 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części.
  • Formowanie 5. Z każdej części wałkować owalny kształt, smarować budyniem, zrolować i dobrze zlepić.
  • Formowanie 6. Naciąć po długości, zostawiając jeden koniec nie przecięty. Uformowac warkocz i zlepić końce.
  • Warkocze 7. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 20 - 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy