Nadziewane drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wymieszać ze śmietaną i zalać wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać pokruszone drożdże i cukier. Zostawić na 15 minut.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, kaszę z drożdżami, sól i cukier waniliowy. W trakcie wyrabiania dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia.
3.Do owoców wsypać cukier i zmiksować blenderem. 3 - 4 łyżki musu odłożyć do miseczki a resztę zagotować. Budyń wsypać do miseczki z musem, wymieszać dodać do gotujących się owoców i energicznie mieszając zagotować.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części.
5.Z każdej części wałkować owalny kształt, smarować budyniem, zrolować i dobrze zlepić.
6.Naciąć po długości, zostawiając jeden koniec nie przecięty. Uformowac warkocz i zlepić końce.
7.Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec 20 - 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze