Nadziewane udka

0 (0 ocen)

Danie proste i smaczne. Można podawać samo jak również z surówkami lub ziemniakami.

Składniki:

  • 5 dużych udek
    30 dag mięsa mielonego
    6-8 pieczarek
    1 duża cebula
    natka pietruszki
    sól, pieprz, czosnek, maggi
    olej, smalec, wykałączki

Nadziewane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą małego nożyka usuwamy kości z udek, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem, układamy w pojemniku i skrapiamy maggi, odstawiamy do lodówki na 24h. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę (grubszą), mieszamy z mięsem, dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy. Farszem nadziewamy udka, spinamy wykałaczkami. Należy pamiętać aby nie napychać zbyt mocno farszu bo udka popękają podczas pieczenia. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy 3 łyżki smalcu. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 200 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy