Nadziewane ziemniaki z filetem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie przygotowałam na urodzinową kolację mojego męża.

Składniki:

  • ● 2 duże ziemniaki
    ● filet z kurczaka
    ● 20 dag pieczarek
    ● plasterek żółtego sera
    ● 2-3 plasterki szynki
    ● bułka tarta
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól, pieprz
    ● jajko
    ● mąka
    ● pomidor
    ● olej
    ● kilka listków bazylii
    ● keczup

Nadziewane ziemniaki z filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki wydrażamy 1. Ziemniaki myjemy i cienko obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekrawamy wzdłuż na pół, środki wydrążamy.
  • 2. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i smażymy na oleju. Połowę mieszamy z pokrojonym miąższem ziemniaków, szynką
    i bułką tartą. Doprawiamy. Faszerujemy ziemniaki.
  • 3. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy resztę pieczarek i żółty ser. Zapiekamy w temperaturze 180 °C, aż ser się roztopi. Podajemy z ziemniakami. Dekorujemy bazylią, keczupem i pokrojonym w plastry pomidorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy