Najeżone ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak przygotowane ziemniaki ładnie się prezentują i są bardzo syte. Z powodzeniem sprawdzą się w roli obiadowego dania, a także ze względu na swój oryginalny wygląd zachwycą gości na domowym przyjęciu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 bardzo dużych ziemniaków
    250 g wędzonego boczku
    3 pętka kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
    1 cebula
    sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ziemniaków
    2-3 łyżki oliwy
    50 g startego sera żółtego

Najeżone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, ponacinać w poprzek na 3/4 głębokości w odstępach ok. 1 cm. Warstwy ziemniaka lekko rozchylać i nadziewać na przemian plastrami kiełbasy, boczku i cebuli. Ziemniaki ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem w 180 stopniach ok. godziny. 5 minut pod koniec pieczenia odkryć i posypać żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy