Tak przygotowane ziemniaki ładnie się prezentują i są bardzo syte. Z powodzeniem sprawdzą się w roli obiadowego dania, a także ze względu na swój oryginalny wygląd zachwycą gości na domowym przyjęciu.
1 godz. 20 min
Składniki:
6 bardzo dużych ziemniaków
250 g wędzonego boczku
3 pętka kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
1 cebula
sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ziemniaków
2-3 łyżki oliwy
50 g startego sera żółtego
Najeżone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, ponacinać w poprzek na 3/4 głębokości w odstępach ok. 1 cm. Warstwy ziemniaka lekko rozchylać i nadziewać na przemian plastrami kiełbasy, boczku i cebuli. Ziemniaki ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem w 180 stopniach ok. godziny. 5 minut pod koniec pieczenia odkryć i posypać żółtym serem.
Komentarze