Jak byłam mała chętnie słuchałam tej piosenki, nieco zmieniłam przepis i wyszło wyśmienicie. Dziś niewiele osób ją pamięta.
50 min
Składniki:
Składniki:
forma o średnicy 24 cm
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
125 g stopionej margaryny
masło lub margaryna do wysmarowania formy (ja użyłam siliokonowej więc nie smarowałam)
manna lub bułka do posypania
"najłatwiejsze ciasto w świecie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyj i usuń pestki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Roztop margarynę.
2.W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszaj. Dodaj jajka, wymieszaj i wlej stopioną przestudzoną margarynę, wymieszaj do połączenia składników.
3.Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp manną lub bułką tartą. Na dnie ułóż śliwki, wylej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Gdy ciasto nie przykleja się do patyczka jest upieczone.
Komentarze