"Najłatwiejsze ciasto w świecie"

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jak byłam mała chętnie słuchałam tej piosenki, nieco zmieniłam przepis i wyszło wyśmienicie. Dziś niewiele osób ją pamięta.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    forma o średnicy 24 cm
    1 kg śliwek węgierek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 łyżeczka cynamonu
    125 g stopionej margaryny
    masło lub margaryna do wysmarowania formy (ja użyłam siliokonowej więc nie smarowałam)
    manna lub bułka do posypania

"najłatwiejsze ciasto w świecie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj i usuń pestki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Roztop margarynę.
  • 2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszaj. Dodaj jajka, wymieszaj i wlej stopioną przestudzoną margarynę, wymieszaj do połączenia składników.
  • 3. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp manną lub bułką tartą. Na dnie ułóż śliwki, wylej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Gdy ciasto nie przykleja się do patyczka jest upieczone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy