oponki serowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Po prostu wspaniałe, puszyste, delikatne i mocno twarożkowe, pychotki !Wychodzi ich wielka górka :D.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 gramów twarogu tłustego
    4 żółtka
    500 gramów mąki pszennej tortowej
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 łyżeczka sody (z górką)
    200 gramów gęstej kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka octu 10%

    dodatkowo:
    0,8 litra oleju do smażenia
    cukier puder do posypania (plus ewentualnie cukier waniliowy)

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przepuścić przez praskę, dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą, cukrami, dodać żółtka, ocet i śmietanę, zagnieść ciasto.
    Jeśli bardzo mocno się klei, można podsypać odrobiną mąki.
    Ciasto podzielić na 2 - 3 części.
    Pierwszą z nich wałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawać sporym kubkiem okręgi, w środku wycinać dziurki np. kieliszkiem do wódki lub nakrętką (też od wódki ;-)), układać na podsypanej mąką tacy.


    Smażyć na ciemno złoto z obu stron na średnim ogniu, na głębokim oleju.

    Osączyć na ręczniku papierowym.
    Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
    Czynności powtarzać do wykończenia ciasta.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy