babka kakaowa z chałwą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka 3 szklanki, kakao 4 łyżki, mleko 3/4-1 szklanka, margaryna 12,5 gram, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, chałwa 100 gram, cukier puder - ile potrzeba

Babka kakaowa z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty
  • etap 2. wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki
  • etap 3. wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto
  • etap 4. forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto
  • etap 5. piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Komentarze

Podobne przepisy