Naleśnik kokosowe

0 (0 ocen)

Pyszne naleśniki z delikatnym smakiem kokosa. Zapach przy smażeniu jest niesamowity.

Składniki:


  • 3 jajka

    2 szklanki mąki

    1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego własnej produkcji

    1/2 szklanki wody

    2 łyżki cukru waniliowego

Naleśnik kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę i odrobinę mleka kokosowego, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.

    Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
  • 2. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem z olejem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.

    Smażymy naleśniki po obu stronach.

    Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.

Porady

Mleko kokosowe zróbcie sami: Potrzebujecie: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 litr wody Wiórki kokosowe wsypujemy do wysokiej misy blendera zalewamy 2 szklankami gorącej wody (ale nie wrzącej- zagotowujemy wodę, wystawiamy i po 1 min. dopiero zalewamy wiórki). Odstawiamy na 1 godzinę (możemy zostawić na całą noc). Gdy już wiórki namiękną i odstoją swoje miksujemy pulsacyjnie blenderem. Przekładamy do woreczka lnianego (jeśli nie posiadamy to kładziemy na sito gazę) i odsączamy płyn, mocno wyciskając go. Suche wiórki ponownie przekładamy do misy i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy na 15 min. i miksujemy. Również przekładamy na sito i dokładnie odsączamy płyn.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy